2008. február 4., hétfő

A kanyar mögött

Bonyenko óvatosan vezetett. Ekkora szurdokban már minden apró mozdulat magában rejti a hiba lehetőségét, főként így, éjszaka.
Az utolsó kanyar mögött a hegyi út váratlanul véget ért. Kisebb facsoport mellett egy teherautónak támaszkodó alak, csak szivarának parazsa világított az amúgy koromsötétben.
- Hát újra találkoztunk - nyújtott kezett Kántor.
- És újra nem mindennapi viszonyok közt - fogadta a köszöntést Bonyenko.
- Köszönöm, hogy eljött. Túl sok időnk nincs, hát nézzük át a helyzetet. Fel tudok kínálni egy platót, vagy választhatjuk azt a kupac követ.

A szivarkák gyorsan fogytak. A félreeső helyre még a csillagok fénye is csak félve merészkedett, a fojtott szavakat senki sem hallhatta. A két férfi gyorsan beszámolt a a velük történt eseményekről - már amennyiről be akartak számolni - aztán Kántor vette át a szót.

- Bár ez az ország nyugodtnak tűnik, de úgy gondolom nem árt fokozni az óvatosságot. A környék meglehetősen németbarát, és senkiről sem tudhatunk semmi biztosat. Az utóbbi napokban érezhető is volt némi mozgolódás, több gyanús alak érdeklődött furcsa dolgok felől. Tudtommal hamarosan az afgán tájon haladnak át, pompás vidék a kedélyek megnyugtatására. Nem ártana pár napra háttérben maradni, és ha mód van rá, értesíteni erről az önökkel utazó újságírót is. Indiában hasznos dolog, ha nem ismerik az embert. Az az ügyvéd...
- Gandhi.
- Ő. Szép kis parazsat hintett el az országában. Nemigen kedvelik azóta a magunkfajta európaiakat, pláne ha britekről van szó. Néhány dologban viszont segítségükre tudok lenni. Térképek, műszaki cikkek, pár kapcsolat.
- Nézze Kantor, ahogyan válaszomban is jeleztem, szívesen látjuk a Grand Prix résztvevői közt. Bár versenyünk mezőnye már jókora szakaszon túl van, de a fair play szellemében Ön most is csatlakozhat hozzánk.
A férfi keserűen nevetett.
- Hát mostanság nem ártana még egypár kilométerrel távolabb tudnom magam az öreg földrésztől.. Viszont szűkös lehetőségeim miatt csak ezt a furgont tudom felmutatni járműként.
- Nem láttam még hasonlót, milyen márkáról van szó?
- Nem terjedt el túlzottan, bár rengeteg készül belőle. Uram, ez egy Blitz. Opel Blitz. Alapesetben 70 paripával ér fel, de a fiúkkal végzett módosításainkkal azért remélhetően tudunk még meglepetést okozni.
- Ezt érthetem úgy, hogy...
- Igen. Köszönöm a meghívást, és állom a versenyt. Úgy gondolom a továbbiakban a terepviszonyok számomra kedvezőek. Majd most kiderül, mennyit is ért az a sok év műhelymunka!

Nincsenek megjegyzések: