2008. február 25., hétfő

Washington, Az ovális iroda.


Qualified Document
Top Secret

To the hands of the President of The United States of America

Title: Operation Sonnenwaffe

1937.02.25

Jelen jelentés teljes körű titkosítását az Elnök a Védelmi Miniszterrel egyetértésben 150 évre elrendelte.

Az Operation Sonnenwaffe (továbbiakban OS) 1935-ben vette kezdetét, amikoris belső köröktől értesülést szereztünk egy a Maybach gyár fejlesztésében készülő szerkezetről. Belső informátorunk, "Hans" (aki a tervező csapat tagja) fedését sikerült megőrizni. A kapcsolatfelvétel után Jack Thomson vezetésével titkos operatív csoportot szerveztünk. Ügynökeink fedőnevei, és megbízhatósági rátájuk az A (allie) tól E (enemy)-ig terjedő skála szerint (A: teljeskörben megbízható, E: megbízhatatlan). Jack Thomson (A, későbbiekben E) "Agatha" (A) "Vikomt" (C továbbiakban E) Ratu Ku Csing (C) és M.H. (A), "Boris" (D likvidálva)

Az OS célja az említett fejlesztés dokumentációjának megszerzése, a tervek hamis dokumentációval való pótlása, ezáltal a valódi Sonnenwaffe fejlesztésének átvétele, és csatolása a Manhattan Projekthez, a német-orosz kísérletek kudarcának biztosítása. Az eredeti tervek jelen stádiumban meghiúsultak, többek között a Művelet vezetőjének árulása folytán. Jelenlegi cél: a dokumentációk és gyémántok lehetőség szerinti megszerzése, és E megbízhatósági fokozatú "Vikomt" ügynök és csapatának haladéktalan likvidálása.

Az OS kezdeti szakasza sikeresnek volt mondható. Orosz részről Boris ügynök sikeresen szerezte meg a kulcsfontosságú gyémántokat, de Moszkvába visszaérve lebukott, és az oroszok likvidálták. Előtte még sikeresen eljuttatta a Gyémántokat Jugoszláviába, de tévedésből ügynökeink (Al Jareau (A) és George Benson,(A): jelenleg eltűntté nyilvánítva) imposztorainak kezére játszotta azokat. A tévedésről sikesen értesítettük Vikomt ügynököt, aki a kapcsolatfelvétel után irányítása alá vette a Műveletet. Brit szövetségesünk kapcsolatfelvétele is sikeresnek volt mondható, mikoris Isztambulnál "Oli" ügynököt (B, továbbiakban E) a Vikomt mellé rendelték a művelet felügyeletére. "Agatha" ügynök kapcsolatfelvételi kísérletei személyes okokból kudarcot vallottak, ezért a Vikomt akcióját fedezve, háttértevékenysége révén biztosította az akció sikerét.

Agatha Afganisztáni jelentése nyomán Jack Thomson szerepe kétségessé vált. Az angolok "Berthie" fedőnevű ügynökével egyetemben a németek emberével, "SSzmizöszel" felvette a kapcsolatot, s tárgyalásokat folytatott a Művelet eredményeinek német kézre játszásáról. Sajnos a probléma megoldására kirendet Operatív Csoport megérkezését a Gestapo emberei megakadályozták, a Jack Thomson és bandája kiiktatására küldött repülőgépet személyzetével együtt közép ázsia felett lelőtték. Ekkor "Agatha" utasítást kapott az áruló csapatba való beépülésre, és a Művelet sikerének biztosítására. Vikomt fedőnevű ügynök közben sikerellel teljesítette feladatát, és felvette a kapcsolatot Jack Thomsonnal. Ekkor vesztettük el vele a kapcsolatot. Mentségére szóljon, hogy Jack Thomson árulásáról Vikomt ügynöknek tudomása nem volt, s a kapcsolatfelvétel a helyszínen tartozkodó, és Thomson áruló csapatába sikeresen beépülő Agatha ügynökkel újfent meghiúsult.

Okunk van azonban feltételezni, hogy a Vikomt a németek kezére Thomsonon keresztül NEM a valós dokumentumokat juttatta, ezáltal már a Művelet középső szakaszától a Titkosszolgálat megtévesztése az igazi célja. Ezt bizonyítja a német, és velük szövetséges orosz emigráns műveleti egységek tevékenységének fokozódása a térségben. Mivel Vikomt a kapcsolatfelvételt többször megtagadta, valamint Oliver brit ügynök Agatha ügynök likvidálását kísérelte meg, illetve az Al Jareau és George Benson identitását felvett imposztorokkal összejátszva a Titkosszolgálatot félrevezette, ezért okunk van feltételezni, hogy Indiát elhagyva saját szakállára kezdett dolgozni. Laurentier segítségével az áruló Thompson csapatát likvidálta, SSzmizörsz-szel egyetemben, és a második átadás-átvételt, (melyet ezúttal az immár beépült Agatha felügyelt volna) meghiúsítva a dokumentációt megszerezve szökésben van.

Kezdeti C megbízhatósági fokozatát közismert baloldali kötődéseinek köszönhette, de egész idáig nem volt okunk feltételezni radikális körökkel való együttműködését. Informátorunk szerint azonban jelenleg trockista és egyéb radikális körökben működik, mely indokolja átminősítését E-fokozatúra. Jelenleg "Towandával", (E) a Negyedi Internacionálé - Kommunista Világforradalom nevű szervezet ügynökével van szökésben, valamint a német zsoldban szolgáló André Laurentier (E) fegyverszakértővel alkot alkalmi szövetséget. André Laurentier megbízhatósági fokozata a kezdeti B-ről már Chicagot követően E minősítésűre változott, Agatha ügynök és embereinek számos likvidálási kísérlete kudarccal végződött.

A dolgok jelenlegi állása szerint az OS-kontroll nem megbízható, a spontán elemek kritikus száma indokolja az E fokozatú résztvevők azonnali likvidálását, és az OS dokumnetáció megsemmisítését. A fokozott német jelenlét, és a Vikomt rendelkezésére álló információk kiszivárgása fokozott nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ezért a "Grand Prix" névre hallgató esemény zárásakor, Szingapurban haladéktalanul végrehajtandóak a szükséges műveleti lépések. A művelethez az elnöki engedélyt eme okirat ellenjegyzése jelenti, a "OS-Szingapúr" alakulat készen áll a bevetésre.

Kelt az OS-125-US.Navy Operációs Csoport Vezérkarán, 1937 február 25.én

Jóváhagyásra az elnök asztalára.

SÜRGŐS!

A Művelet befejezésére az engedélyt megadom.

Aláírás: Franklin Delano Roosevelt

Nincsenek megjegyzések: