2008. február 18., hétfő

A vég előjátéka

Újabb görbe éjszaka Olivérrel. Ó hát milyen gyakoriak ezek manapság... Végre valaki, akivel gondtalanul lehet mulatni... Még egy uátolsó whisky belefér... Kacag a két jóbarát. Majd néma csend.

-Helló Andy boy, látom jól vagy!...
-Jack Thomson!!! De hisz.... Te.... A repülőtér... A Gestaposok... Oliver... - hirtelen ránézett bartájára... Talán rossz emberben bízott meg? De nem. Oliver arcának márványfehérsége elárulta, őt is tőrbe csalták.
- Nagyszerű munkát végeztél Oliver. - szólt egy hang a sötétből.
-Bertie bácsi!!!! - kiáltott fel Oliver.
-Csak nem gondltad, hogy egy ilyen akciót egy hozzád hasonló balekra bízunk? Mindenesetre meg kell hagyni remek munkát végeztetek, példásan összegyűjtöttétek amire szükségünk van. Most már minden a birtokunkban van, hogy megépíthessük a Napfegyvert.
- De Egyiptom... A Gestapo..." - hajtogatta a két meglepett kalandor.
- Bertie vaktöltényeket tett Oliver pisztolyába, s két emberünkkel megrendeztük az egészet. Muszáj volt hogy bizalmadba avasd a brit hírszerzés emberét. Ismerünk Andy, magadban sem bízol meg. Mi meg benned. A hozzád hasonló komcsikról a fene se tudnak mikor rohannak Josip bátyuskához... Ne légy naív. Kommunista kutyából nem lesz demokratikus szalonna. Persze Olivernek nem kellett tudnia minderről. A kis affárodról Spanyolorsázgban... A trockista haverjaidról. Szegény lelke összetört volna ha megtudja ki vagy.
A vikomt fél szemmel Oliverre nézett. Látta arcán a döbbenetet.
Thomson folytatta... Mindenesetre aki felgyújt egy Spitfiret...
- Az balek. Mondd ki nyugodtan Jack - vágott közbe Bertie. "Az unokaöcsém a cipőfűzőjét se tudja bekötni magának. Ha szegény Agatha nővérem nem lett volna olyan kedves drága megboldogult apánknak, istenbizony hagynám hogy valamelyik kis kiruccanása után elvigye a Scotland Yard ezt a semmirekellőt. Megérdelemte ezt a kis leckét úgy vélem..."
Oliver megsemmisülve és megalázva egybevált a fehér fallal. Egy kommunista... És ő... akit a bizalmába avatott. Bertie bácsikája valóban jól lóvá tette. A Vikomt is hasonlóan érezte magát. Csapdába csalták. Mindent tudnak. Hisz Oliver.

-Nem tudjátok hol a Macska! - mondta végső elkeseredésében a Vikomt
- Erre gondolsz Andy boy? - s Jack meglóbálta az Arany Macska szobrát.
- Nem értek vele semmit. A papnő... Basthet papnője...
- Gyere be Oto kérlek... - hirtelen belépett az Isteni Ratu. A csodás nő, élete szerelme. Egy puszit nyomott Jack Thomson zsíros arcára, s a bárpulthoz lépett.
- Drágám... Egy whiskyt? Zaklatottnak tűnsz.... - mondta kedvesen, de a Vikomt émelygett. Már csak egy aduásza maradt a mikrofilm! Ahogy erre gondolt, hirtelen kinyílt az ajtó. Ó nem: Towanda! Kérlek menj el!!!! Olyan ijedten nézett rá, hogy Ratu észrevette azonnal mi történik. Mélyen ránézett a Vikomtra, a Vikomt Ratura, majd Ratu a megszeppent és láthatóan megrökönyödött Towandára. "Ide tolja, kedves!" szólt Ratu kimérten, s Towanda felismerve a helyzetet a szobába tolta a zsúrkocsit. "Köszönjük kedves elmehet...." szólt Ratu a kis Towandához akit természetesen nem ismertek fel a többiek. Csak Oliver, de ő nem szólt egy szót sem, nem értette az egész helyzetet. Ha szóhoz jutott volna biztos leleplezi ezt a másik "vöröst" de jelenleg inkább a levegőt próbálta gyűjteni a tüdejébe.

A mikrofilmről rajta és Ratun kívül csak a nácik tudnak! Valamint Towanda. A titkos rekesz.... A szobor alján.... Senki sem tudja, hogy a Napfegyver tervei ott lapulnak....

- Igazából jó lenne tudni hol vannak a németek tervei... - szólt merengve Bertie bácsi. Mióta Berlinben nyomuk veszett senki sem tudja hol lehetnek. A németek és az oroszok is égre földre keresik, dehát már úgyis mindegy. Miután nálunk van az Arany Macska csak a vasat hordják Königsbergbe a németek...
- Szóval kösz mindent Andy, és neked is Oliver... Mi most elmegyünk. Remélem jól érzitek magatokat. Azt a pezsgőt... Meg írjátok a mi számlánkra. Bye Andy, gyere Olikám, lent vár az a nő... Lady nem tudom kicsoda.... A szeretőd tudod.... Na mindig elfelejtem... Az az amerikai... Jah! És el ne szalasszátok a Szingapúri díjkiosztót!

A Vikomttal megfordult a világ. Csak ült meredten. Bonyenkó eltűnt. A többiek mind benne vannak.... Towanda és Laurentier.... Csak őbennük bízhat.... De most ki kell taláni mi a megoldás.... Hogy kerüljünk ki ebből.... mi legyen mi legyen mi legyen...

Nincsenek megjegyzések: